toto

Google Didenda di Itali Kerana Iklan Perjudian Haram di YouTube

Google tidak asing lagi dengan pengawal selia. Ia sentiasa bertempur dengan mereka atas satu sebab atau yang lain, dan kini berdepan denda di Itali atas iklan Toto macau perjudian haram di YouTube.

Google
Logo Google yang bercahaya kelihatan di dalam bangunan pejabat di Zurich, Switzerland. Syarikat itu berdepan denda sejuta dolar di Itali atas iklan perjudian haram di YouTube. (Imej: Reuters )
Pihak Berkuasa Itali untuk Jaminan Komunikasi (Agcom, untuk akronim Italinya) mengumumkan semalam denda €1.45 juta (AS$1.47 juta) kepada Google dan Top ADS, sebuah syarikat penciptaan kandungan. Ini berikutan kedua-duanya tidak mematuhi larangan pengiklanan perjudian di negara ini.

Denda kepada Google dan syarikat induk Alphabet ialah €750,000 (US$761,925). ADS teratas perlu membayar perbezaan €700,000 (AS$710,990), menurut satu kenyataan daripada Agcom.

Hanya Satu Hari Lagi untuk Google
Ini adalah sekatan pertama yang diluluskan oleh Agcom terhadap pelayan video. Google memiliki YouTube, yang ditentukan oleh badan pemerhati membenarkan pengiklanan platform maklumat permainan dalam talian Spike Slot dalam sempadan digital Itali.

Secara khususnya, Agcom menuduh Google dan ADS Teratas melanggar Pengeluaran SGP undang-undang yang diluluskan oleh kerajaan Itali pada tahun 2019. Ini menghalang semua bentuk pengiklanan, secara langsung atau tidak langsung, aktiviti permainan, sukan dan kebudayaan yang iklan tersebut melibatkan sebarang jenis pertaruhan untuk mendapatkan keuntungan tunai.

Google telah pun menerima denda untuk pelanggaran serupa. Pada 2020, Agcom mengarahkannya untuk membayar €100,000 (AS$101,680) kerana membenarkan pengiklanan perjudian di platformnya sendiri di Itali.

Iklan Spike Slot dilaporkan diedarkan secara meluas di seluruh YouTube di Itali. Google mesti tahu tentang kehadiran mereka, kerana menurut pengawas, ia mempunyai perjanjian kandungan dengan Spike Slot untuk iklan di platform.

Sebagai tambahan kepada denda, Agcom telah mengarahkan pembatalan 625 iklan yang masih ada di YouTube. Ia juga menjangka Slot Spike akan mengalih keluar “kandungan haram” daripada tapaknya. Syarikat-syarikat mesti mematuhi dalam tempoh tujuh hari untuk mengelakkan denda tambahan.

Google akan membayar salah satu denda terbesarnya setakat ini dan penalti Agcom adalah kecil berbanding kebanyakannya. Baru-baru ini, Suruhanjaya Result SDY Eropah mendenda €2.42 bilion (AS$2.46 bilion) kerana melanggar peraturan antitrust Kesatuan Eropah (EU).

Itu hanya satu daripada tiga syarikat yang diterima sejak 2017 di EU yang berjumlah lebih $8 bilion. Di samping itu, tuntutan undang-undang ” konspirasi perjudian ” yang berterusan sedang aktif di AS. Alphabet masih melawan mereka semua.

Slot Spike Relatif Tidak Diketahui
Slot Spike, menurut laman webnya, tidak menawarkan perjudian wang sebenar. Sebaliknya, platform yang berpangkalan di Itali bertindak sebagai ahli gabungan, menyampaikan maklumat dan ulasan tentang permainan dan pengendali yang berbeza.

Platform ini juga menyediakan akses kepada slot percuma untuk bermain, serta akses kepada kandungan berbayar daripada Play’n GO, Pragmatic Play dan lain-lain. Selain itu, Spike Slot menggunakan YouTube dan saluran media sosialnya yang lain untuk mempromosikan aktivitinya, dengan kerap mempersembahkan video pemilik tapak yang bermain permainan yang berbeza. Ia menguruskan lima saluran YouTube, menurut laman web, di mana ia menjadi tuan rumah pelbagai jenis kandungan.